‘Verbeelding aan de macht.’ Hoe BRAL 50 jaar lang Brussel vormgaf

BRAL, een pionier in het Brusselse stadsactivisme, viert zijn 50-jarig bestaan met een indrukwekkende retrospectieve expo in het AMVB. Onder de titel Verbeelding aan de macht neemt de tentoonstelling je mee door vijf decennia van inzet voor een rechtvaardige, duurzame stad. Ontdek hoe BRAL, sinds 1974, de stem van de Brusselaars vertegenwoordigt en de stedelijke ontwikkeling mee vormgeeft.

50 jaar stadsactivisme

De tentoonstelling, die loopt van 8 tot 24 november, belicht BRAL en hun strijd voor een inclusief en leefbaar Brussel. Of het nu ging om het behoud van groene ruimtes, het bepleiten van betaalbare woningen of het streven naar schone lucht en duurzame mobiliteit, BRAL was altijd aanwezig. Zoals een van de oprichters ooit zei: “De stad wordt nog altijd verkocht, maar wij blijven vechten voor een Brussel dat van iedereen is.” (BRUZZ​, Brussels News & Culture)

Programma (hoogtepunten):

  • Vernissage: De officiële opening vindt plaats op donderdag 7 november vanaf 17u in het AMVB. Schrijf je hier in.
  • Fietstocht: Op zaterdag 9 november organiseert BRAL een fietstocht langs historische activistische mijlpalen. Startpunt: Station Schaarbeek. Inschrijven.
  • Sofatalk: Een diepgaand gesprek over 50 jaar stadsactivisme met de KU Leuven op donderdag 14 november om 18u. Schrijf je hier in.
  • Drink & Draw: Sluit aan bij een creatieve sessie over burgerschap en affichekunst op woensdag 20 november om 18u30. Inschrijven.

Verbeelding als kracht

BRAL heeft bewezen dat verbeeldingskracht een bron van verandering kan zijn. In de tentoonstelling ontdek je niet alleen de geschiedenis, maar ook de toekomst van stedelijke ontwikkeling in Brussel. Zoals een van de oprichters ooit zei: “De stad wordt nog altijd verkocht, maar wij blijven vechten voor een Brussel dat van iedereen is”, aldus een artikel op BRUZZ ​(Brussels News & Culture).

Praktische info

  • Locatie: AMVB, Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel.
  • Openingsuren: Weekdagen van 9u tot 17u, weekends van 14u tot 18u.

Mis het niet!
Wil je meer weten over hoe BRAL de stad Brussel vormgaf? Schrijf je in voor de bijkomende activiteiten en ontdek hoe stadsactivisme de toekomst van onze hoofdstad beïnvloedt.