Podcast '40 jaar Etcetera' in Het Letterenhuis

In het Letterenhuis, waar het archief van Etcetera wordt bewaard, kan je van 5 september tot en met 31 oktober naar onze podcast ‘40 jaar Etceteraluisteren. In vier afleveringen blikt Etcetera samen met verschillende generaties van makers en spelers terug op de eigen geschiedenis.

40 jaar Etcetera: vier spraakmakende en intergenerationele gesprekken

40 jaar geleden zag Etcetera, het allereerste Vlaamse tijdschrift voor podiumkunsten, het levenslicht. Tientallen recensenten, essayisten en kunstenaars schreven sinds 1983 in Etcetera met een kritische maar liefdevolle pen over theater, dans en performance.
Om dat te vieren en de eigen geschiedenis kritisch te bevragen, blikt Etcetera samen met verschillende generaties van makers en spelers terug. De gesprekken hoor je in vier afleveringen, telkens rond een ander thema.

Is er nog sprake van een underground? Waren de jaren 1980 echt zo wit als we denken? Hoe zijn kunst en activisme naar elkaar toe gegroeid en begreep men vroeger iets anders onder politieke kunst? En hoe hebben de collectieven zich heruitgevonden?  Etcetera vroeg het aan enkele podiumkunstenaars die het aan den lijve hebben ondervonden.

  • Underground met Marc Vanrunxt, Junior Akwety & Simon Van Schuylenbergh.
  • Diversiteit met Willy Thomas, Dahlia Pessemiers-Benamar & Patricia Kargbo.
  • Collectiviteit met Jan Lauwers, Sara De Bosschere & Jesse Vandamme.
  • Politieke kunst met Julie Cafmeyer, Chokri Ben Chikha & Benjamin Verdonck.

Theaterarchieven in het Letterenhuis

Het Letterenhuis bewaart het archief van Etcetera – tot hiertoe ongeveer 2 meter materiaal. Maar je vindt ook heel wat theatererfgoed in onze collectie, zowel archieven van theatermakers- en gezelschappen, als van bv. kostuum- en decorontwerpers.

Die archieven bieden gevarieerde mogelijkheden tot onderzoek. Zo zijn er de archieven van decor- en kostuumontwerpers als John Bogaerts (1940), en Lon Landau (1910-1945) of Mimi Peetermans (1929–2014), kan je onderzoek doen naar theatertechniek in o.a. het archief van theatergezelschap Het Gevolg, bieden de nalatenschappen van Fred Engelen (1912-1967), Tine Balder (1924-2021) en Tone Brulin (1926-2019) stof voor een studie over Vlaamse theatermakers in het buitenland. Of onderzoekers kunnen de geschiedenis van een theatergezelschap in kaart brengen, zoals bv. van DASTheater.


Welkom van 5 september tot en met 31 oktober tijdens de openingsuren van het Letterenhuis. Meer info over de samenwerking vind je hier.


Maak gebruik van de koptelefoons in de leeshoek of breng je eigen smartphone of tablet mee en scan de QR-code.

In samenwerking met Kunstenpunt werden de afleveringen ook getranscribeerd. De transcripties vind je hier in het afleveringen overzicht.